Diverse uitzendorganisaties, waaronder WERQ Personeelsdiensten uit Hoogeveen, zetten zich binnen verschillende sectoren in voor de begeleiding van statushouders naar duurzaam werk.
Statushouders zijn vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Nederland en een verblijfsvergunning hebben gekregen. De weg naar werk is een kwestie van maatwerk en het vereist regionaal overleg en samenwerking
WERQ Personeelsdiensten
Als regionale uitzendorganisatie, actief in Drenthe, zet WERQ zich hiervoor in.
“Wij bemiddelen op dit moment vluchtelingen met een verblijfsvergunning voor de functies van productie- en magazijnmedewerkers,” vertelt directeur Henriëtte Waaijenberg. “Tot nu toe hebben wij negen mensen aan een uitzendbaan geholpen die als vluchteling uit Syrië, Eritrea, Ethiopië en Somalië kwamen.”
Nederlands op de werkvloer
“Bij onze opdrachtgevers is het beheersen van de Nederlandse taal een vereiste, vandaar dat WERQ vorig jaar het initiatief heeft genomen om statushouders te plaatsen in combinatie met de opleiding ‘Nederlands op de werkvloer’, ontwikkeld door onderwijsinstelling ITOM (Intensieve Training op Maat). Dit doen wij in samenwerking met Gemeenten, de regiocoördinator voor statushouders van de provincie Drenthe, de inlener en een onderwijsinstelling.
Samen met de onderwijsinstelling hebben we een op maat gemaakt programma. De docent verzorgt 2 keer in de week een incompany training bij onze inlener. In deze lessen komen specifieke vaktermen en dergelijke aan de orde komen, maar ook vaardigheden zoals: hoe regel je een vrije dag, hoe meld je je ziek, vragen durven stellen aan je leidinggevende en hoe je non-verbaal communiceert op een manier die Nederlanders begrijpen.” Lees meer
Cultuur en technologie
“Cultuurverschillen leiden nogal eens tot misverstanden. In westerse culturen is het normaal om vragen te stellen wanneer je iets niet goed begrijpt. Statushouders doen dit niet, omdat het in hun cultuur niet fatsoenlijk is om vragen te stellen. Je suggereert daardoor dat iemand iets niet goed doet.
Daarnaast zijn zij soms vanwege de situatie in hun land van herkomst niet of minder vertrouwd geraakt met technologische ontwikkelingen die wij dagelijks gebruiken en vanzelfsprekend vinden. Het uitleggen van computergebruik van de machines of digitalisering op het gebied van documenten ondertekenen en/of werkuren invoeren, vraagt daarom ook extra aandacht en tijd in de begeleiding.”
Tijd maken voor communicatie
“We spreken met deze medewerkers in het Engels en in het Nederlands,” zegt Henriëtte. “Er wordt dan rustig gepraat en veel herhaald. Met één van onze opdrachtgevers hebben wij de afspraak dat er tijd wordt gemaakt voor het investeren in statushouders.”
Samenwerking met gemeenten
“Dankzij onze samenwerking met de gemeenten Hoogeveen, De Wolden en Midden Drenthe zijn wij met de statushouders in contact gekomen. Voor de gemeenten is het een mooi en praktisch project; het biedt de gelegenheid om te ervaren of de werkwijze effectief is om mensen duurzaam te laten integreren in werk. De samenwerking anticipeert ook op de veranderende wetgeving die van gemeenten meer regie vraagt bij de arbeidsintegratie van vluchtelingen.”
Positieve reacties
“De statushouders zijn heel erg blij met het initiatief. Het helpt hen in hun werk maar ook in hun sociale leven hier in Nederland. Via het werk komen zij in contact met anderen. En juist op de werkvloer leren ze de Nederlandse taal ook al is die voor hen best lastig onder de knie te krijgen.”
De HR-manager bij opdrachtgever IG Design Group reageert positief. “Wanneer je inzet toont, word je bij ons direct opgenomen in de groep,” zegt die. “We moeten natuurlijk wel realistisch blijven, we zijn een bedrijf dat zijn productie op peil moet houden. Dan is het juist belangrijk om via meerdere wegen voldoende personeel te krijgen. We kunnen allemaal naar dezelfde mensen vissen of samen zorgen dat de vijver met kandidaten groter wordt. Dat lukt met deze doelgroep. Ja, de taal is een barrière, maar daar werken we aan.”
Ook de gemeenten zijn enthousiast en hopen dat dit project verder kan worden uitgerold in Drenthe, waar momenteel zo’n 145 vluchtelingen met een verblijfsvergunning wonen. Op dit moment heeft nog maar een klein deel werk gevonden. Het ultieme doel is om voor elke statushouder een plek te vinden. Dat hoeft niet altijd een betaalde baan te zijn, het kan ook vrijwilligerswerk zijn.
“Wij zijn blij met de praktische regionale samenwerking. Daardoor komt de arbeidsintegratie van deze groep werkzoekenden op gang,” zo besluit Henriëtte Waaijenberg van WERQ Personeelsdiensten.
Bron: Flexnieuws